Rekordhøje tal for vold mod fængselsbetjente

2017 tegner til at blive det voldeligste år i fængslerne.

Det er farligere og farligere at være fængselsbetjent. I årets ni første måneder har der været 506 episoder med fysisk eller psykisk vold mod personalet i landets fængsler og arresthuse. Det viser tal fra Kriminalforsorgen.

Hvis tendensen fortsætter året ud, kommer vi op på 675 episoder inden nytår. Det vil være et godt stykke over sidste års rekordniveau på 622 episoder.

Det ser dermed ud til, at voldsudviklingen fortsætter. I de seneste syv år er volden fordoblet i Kriminalforsorgen. I 2011 var der 268 episoder. Det vil sige under en episode om dagen. Nu er der næsten to episoder dagligt.

Ifølge Fængselsforbundets formand Kim Østerbye er udviklingen uholdbar og opslidende for medarbejderne: “Vores medlemmer kan ikke holde til, at den negative udvikling fortsætter. Folk bliver syge og udbrændte. Det meget høje volds- og trusselsniveau er en stor årsag til, at fængselsbetjente søger nye job.”

Flere betjente er svaret
Kim Østerbye anerkender, at justitsministeren og Kriminalforsorgen tager problemet alvorligt. Senest med pilotprojekt med body cams på uniformerne i udvalgte fængsler og arresthuse.

Men ifølge ham er der især en faktor, der gør sig gældende for, at volden fortsat stiger. Det er den faldende bemanding i fængsler og arresthuse, som forringer den såkaldte dynamiske sikkerhed.

“Det er fint med kameraer, men det altoverskyggende problem er simpelthen manglen på fængselsbetjente. Så længe der ikke er nok bemanding på gangene til at skabe gode relationer mellem indsatte og betjente, får vi ikke knækket kurven. Så ønske nummer et, to og tre til den kommende flerårsaftale er flere betjente,” siger Kim Østerbye.

Af Kristian Westfall


Læs også:

Et bandidos medlem forsøgte at dræbe Lissi Sørensen

Overfaldet da ham var alene med fem indsatte

En ud af tre betjente overvejer jobstop