Otte ud af ti indsatte har et godt samarbejde med landets fængselsbetjente

Det er et stort skulderklap til vores medlemmer. Sådan lyder budskabet fra Fængselsforbundet, efter Kriminalforsorgen i dag har offentliggjort en brugerundersøgelse blandt alle indsatte i fængsler og arresthuse.

I undersøgelsen siger otte ud af ti indsatte, at de generelt har god kontakt til fængselsbetjentene. Helt præcist vurderer 79 procent af de 2.352 respondenter, at de i høj grad eller nogen grad har en god kontakt med fængselsbetjentene på deres afdeling. Det er altså kun hver femte indsat, som enten har en negativ kontakt eller svarer ‘ved ikke’ til spørgsmålet. 

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, er glad for de nye tal. Resultatet afliver nemlig myten om, at de indsatte ser landets fængselsbetjente som fjender.

“Sådan er det ikke, når man går op ad hinanden i hverdagen. Det er ikke et spørgsmål om dem eller os. Tværtimod viser undersøgelsen, at der er et godt forhold mellem indsatte og betjente. Det hænger sammen med, at betjentenes fokus ikke ligger på straf, men på at hjælpe den enkelte videre,” siger han.

Formanden peger på, at fængselsbetjentens opgaver har ændret sig i forhold til tidligere. Nok går betjentene stadig rundt med nøgler, men i dag er det de relationer, som de skaber med de indsatte, der er det vigtigste.

“Nutidens fængselsbetjente og værkmestre løser komplekse opgaver. Vi hjælper de indsatte med at komme ud af deres stofmisbrug. Vi giver dem meningsfuldt arbejde. Og vi støtter dem i at tage en uddannelse. På den måde har vi en væsentlig del af ansvaret for at resocialisere de indsatte til et liv uden kriminalitet,” siger Kim Østerbye.

Læs undersøgelsen her. 

Læs interview med to indsatte om deres forhold til fængselsbetjente her.