Masseslagsmål på Enner Mark Fængsel

Længere tids negative spændinger kom i går til udtryk i et voldsomt masseslagsmål på Enner Mark Fængsel ved Horsens. En indsat overfaldt tilsyneladende umotiveret en anden indsat, og flere andre fanger blandede sig.

Personalet var hurtigt tilstede og forsøgte at pacificere de involverede parter, men der opstod yderligere slåskampe mellem indsatte og for en stund var situationen ude af kontrol. Først da der kom flere fængselsbetjente til fra fængslets andre afdelinger, blev de indsatte låst inde på deres celler, og der kom ro på afdelingen.

Den indsatte, der blev overfaldet, blødte kraftigt fra hovedet, og fik slået tænder løse.

Ingen af de indsatte, der deltog i slagsmålet er registrerede bandemedlemmer, men det faktum at de indsatte fortsatte slåskampen, efter personalet greb ind, vidner om, at overfaldet er en del af et optagelsesritual eller anden banderelateret opførsel, mener fængselsbetjentene, der var tilstede under episoden.

Der er stor frustration blandt personalet over, at der ikke bliver sat bedre bemanding på afdelingen, da det er deres oplevelse, at de uregistrerede bandemedlemmer forsøger at sætte sig på magten.

Fængselsforbundets formand Kim Østerbye er mildest talt ikke imponeret over ledelsens manglende lydhørhed:

“Jeg ved fra kollegaerne, at de har forsøgt at råbe ledelsen op, men at der ikke er rykket på situationen. Det forstår jeg simpelthen ikke. Det er for hulen de fængselsbetjente, der går på gangene, der har fingeren på pulsen i forhold til hvad der foregår mellem de indsatte,” siger han.

Overfaldet kalder på mere personale for at højne indsattes og ansattes sikkerhed i fængslerne, mener Kim Østerbye.

“Vi mangler mellem 200 og 300 hundrede fængselsbetjente i Kriminalforsorgen for at være på et fornuftigt sikkerhedsniveau. Det stiller store krav til de lokale ledelser, der skal lytte intenst til medarbejdernes bekymringer. Ellers vil det her ske igen og igen,” siger han.

Yderligere information, Kim Østerbye, 72 55 99 99