Det vil have store negative konsekvenser for hverdagen i fængslerne, hvis man fratager indsatte chancen for nogensinde at blive en del af samfundet igen.
Sådan lyder budskabet fra Fængselsforbundet, efter at Dansk Folkeparti har foreslået, at mordere skal blive bag tremmer resten af livet uden udsigt til løsladelse.
Selvom det kan være fristende for politikere, at vise handlekraft når retsfølelsen krænkes, skal andre faktorer tages i betragtning, inden man strammer strafskruen i bund. Det mener Fængselsforbundets formand Kim Østerbye.
“Man skal være opmærksom på, at man med en ændring til livslang straf gør op med hele tanken bag vores retssystem – nemlig at man straffes for sine gerninger OG resocialiseres. Hvis vi fjerner den sidste del, ændrer vi markant kurs,” siger han.
Og konsekvenserne af en kursændring vil ifølge formanden ændrer på livet bag murene. Også for fængselsbetjentene.
“Vores sikkerhed som betjente afhænger meget af kontakten med de indsatte om den resocialiserende indsats. Hvis den kontakt bortfalder, er det uniformerede personale reduceret til nøglesvingende vagter, som man lige så godt kan lade sine frustrationer gå ud over. Med andre ord vil fængslerne blive endnu mere forrået, når indsatte mister udsigten til udgang eller løsladelse. Indsatte uden håb er tikkende bomber,” siger Kim Østerbye.
Han understreger, at reelle livstidsstraffe allerede findes, men sjældent bruges. Og at grunden til, at man sommetider holder folk inde for altid, er, hvis de stadig er til fare for samfundet – og ikke som hævn.
“Jeg vil aldrig forsvare hverken mordere eller andre med forfærdelige forbrydelser i bagagen, men vil blot stilfærdigt gøre opmærksom på, at fængselsbetjentene arbejder målrettet på at give alle en chance for at forbedre sig. Det vil vi gerne fortsætte med,” siger han.
Yderligere information, Kim Østerbye, 72 55 99 99