Fængselsbetjente mødes på tværs af Norden

Hvordan undgår vi terror? Og hvordan håndterer man som fængselsbetjent terrorister som Anders Breivik? Det er nogle af de emner, som behandles på dette års konference for nordiske fængselsbetjente.

Gennem 70 år har fængselsbetjente fra Island, Norge, Sverige, Finland og Danmark mødtes jævnligt for at udveksle erfaringer og ideer i NFU (Nordiske Fængselsfunktionærers Union).

I år er det Sundvolden ved Oslo, som ligger hus til NFU-konferencen. Sundvolden ligger få kilometer fra Utøya, hvor Anders Breivik dræbte 69 børn og voksne den 22. juli 2011. Det er derfor naturligt at tage udgangspunkt i denne tragedie ved konferencen.

Alle konference-deltagere besøgte i går Utøya, og i dag fortæller en fængselsbetjent, hvordan det er at arbejde med Anders Breivik i Telemark Fengsel. Desuden fortæller Tormod Klovning, om hvordan det er at være besøgsven for Breivik.

Det overordnede tema for konferencen er dog ikke Breivik, men radikalisering generelt og problemerne med vold mod fængselsbetjente i de nordiske lande.

I åbningstalen understregede Marianne Vollan, der er direktør for Kriminalomsorgen i Norge, hvorfor man skal samles på tværs af Norden: “Vi deler værdigrundlag og udfordringer. Derfor er det vigtigt at vi mødes.”

Også formand for NFU, Kim Østerbye, pegede på kvaliteten ved af lære af hinanden: “Det er 21. gange vi mødes og udveksler ideer og tanker fra de fem nordiske lande. Det er et unik fællesskab.”

På konferencen vil der også være workshops om radikalisering og vold mod ansatte. Ligesom direktørerne fra de fem nordiske lande kommer med indlæg.

Af Søren Gregersen