Domstolene dømmer mere fængselsstraf

Der bliver slået hårdere med hammeren rundt omkring i retssalene. Efter tre års fald stiger den såkaldte strafmasse igen.

Domstolene har idømt 16.345 strafmåneder i første kvartal 2017. I samme periode sidste år var tallet 14.747 måneder. Strafmassen er dermed øget med 11 procent på et år.

Strafmassen er ellers faldet i de senere år blandt andet som følge af faldende kriminalitet. Den toppede i 2013 med 73.306 måneder og faldt til 60.669 måneder i 2016.

Varsel om stigende pres på fængsler og fængselsbetjente
Strafmassen en strømpil for, hvilket pres som kommer på Kriminalforsorgens institutioner. Og i en tid hvor fængselsbetjente i forvejen er en mangelvare, er Fængselsforbundets formand Kim Østerbye bekymret for udsigten til flere fanger i fængslerne.

“Jo længere folk skal afsone, desto flere celler og fængselsbetjente skal der til, og når vi står med omkring 200 fængslesbetjente i minus, er det skidt, at der er udsigt til mere travlhed på fængselsgangene,” siger han.

Han peger samtidig på, at klientellet i fængslerne bliver hårdere og hårdere.

“Vi oplever markant mere vold mod personalet, vi har mere overarbejde og vi har et enormt højt sygefravær. Det er ikke ligefrem flere fanger, som vi har brug for lige nu,” siger formanden.

Tre mulige forklaringer 
Ifølge enhedsleder i Analyse og Evaluering i Direktoratet for Kriminalforsorgen Hans Monrad Graunbøl er det for tidligt at tale om en varig udvikling på stigningen i strafmassen.

”Det er ikke til at sige, om det er en tendens, der holder året ud. Det kan nå at ændre sig,” siger han.

Hans Monrad Graunbøl vil nødigt udpege en entydig årsag til stigningen, da der i følge ham umiddelbart er tre mulige grunde.

“En mulig årsag er, at den anmeldte kriminalitet er steget. En anden årsag kan være politiske strafskærpelser. Altså at der dømmes længere og hårdere straffe. En tredje årsag kan være administrativt funderet. Der kan være store retssager, der er kommet gennem systemet og som derfor booster tallet i første kvartal,” siger han.

Læs Fængselsforbundets seneste faktanotat om udviklingen i Kriminalforsorgen her.

Af Kristian Westfall