Der kan ikke presses flere fanger ind i fængsler og arresthuse

Det er en meget dårlig idé, at spare på bemandingen, når fængslerne er overfyldte. Sådan lyder budskabet fra Fængselsforbundet, efter at nye tal viser, der er et stort overbelæg i Kriminalforsorgen i øjeblikket.

Belægget ligger på 102 procent i Kriminalforsorgen i uge 39. Værst ser det ud i de åbne fængsler, hvor belægget er helt oppe på 104 procent. I arresthusene ligger det på 102 procent. Mens det i de lukkede fængsler er på 98 procent.

Belægget kommer op over 100 procent, fordi fangerne sidder sammen to og to i cellerne. Det gælder blandt andet Vestre Fængsel, hvor man i denne uge er oppe på et belæg på 113 procent.

Fængselsforbundet mener, at udviklingen er stærkt bekymrende. Kapacitetspresset kommer nemlig samtidig med, at Kriminalforsorgen gennemfører en sparerunde, hvor der skæres i antallet af fængselsbetjente. Som led i flerårsaftalen – den politiske aftale for Kriminalforsorgens økonomi – skal der spares 63 millioner kroner på vagtbemandingen.

Forbundsformand Kim Østerbye siger: “Det er unægtelig en dårlig timing at spare på personalet nu. I forvejen er antallet af fængselsbetjente faldet markant i forhold til antallet af indsatte gennem de seneste ti år. Nu skærer man yderligere i vores personalegruppe.”

Formanden forudser ringere sikkerhed og dårligere resocialisering: “Det giver sig selv, at vi ikke kan løfte den samme opgave, når der bliver færre betjente til at tage sig af flere fanger. Det behøver man ikke matematik på højt niveau for at regne ud. Enten skal vi acceptere et dårlige sikkerhedsniveau eller også må vi acceptere, at der bliver mindre tid til at hjælpe fangerne videre.”

Ifølge den politiske aftale skal belægget gradvist falde til 94 procent i 2016. Det er der ikke udsigt til foreløbigt.

Yderligere information, Kim Østerbye, 72 55 99 99.