Det er på ingen måde overraskende, at der kun er seks europæiske lande, herunder Sverige og Norge, som har bedre normering i fængslerne end Danmark. Sådan lyder budskabet fra Fængselsforbundet, efter Ritzau i dag har udsendt nye tal fra Europarådet.
I Europarådets rapport sammenlignes antal indsatte med antal opsynspersonale. På dette punkt klarer Danmark sig bedre end de fleste andre europæiske lande. I Danmark var der i 2018 1,7 indsat pr. betjent, hvor lande som for eksempel Frankrig har 2,6 indsatte pr. betjent, Tjekkiet har 3,8 og Polen har 4,7.
Men sådan ser billedet altid ud i de årlige rapporter fra Europarådet. At det forholder sig på denne måde, hænger sammen med, at betjentenes jobbeskrivelse er meget bredere i Skandinavien end i resten af Europa.
Hvor betjente i andre lande primært står for sikkerhed, skal danske, norske og svenske betjente også motivere de indsatte til forlade den kriminelle løbebane. Resocialiseringsopgaven i form af samtaler, beskæftigelse, uddannelse og sagsbehandling fylder derfor meget mere i jobbet i Skandinavien.
Fængselsforbundets stedfortrædende formand Bo Yde Sørensen siger: “Det er klart, at der er flere betjente i vores fængsler end i de fleste andre lande. Sådan skulle det helst også være, hvis vi stadig har en vision om at drive fængsler på en måde, hvor det ikke bare handler om straf, men også om at lukke bedre mennesker ud til samfundet.”
Han opfordrer Ritzau til at sammenligne den nye årsrapport fra Europarådet med tidligere årsrapporter. I 2015 var der eksempelvis kun 1,4 indsat pr. fængselsbetjent i Danmark. Det tal er på tre år steget til 1,7.
“Nyheden i Europarådets nye rapport er ikke, at Danmark klarer sig godt, men at Danmark klarer sig dårligt. Der bliver flere og flere fanger per betjent. Den tendens fortsætter desværre i år. Er det, hvad vi vil med vores fængsler?” spørger Bo Yde Sørensen.
Han peger på, at mange lande – selv USA – forsøger at nærme sig Danmarks måde at drive fængsler på: “I stedet for tough on crime bevæger man sig i USA i retning af right on crime. Det er dybt bekymrende, at Danmark nu er begyndt at bevæge sig i deres retning.”
Europarådets rapport 2018 (se side 77)
Europarådets rapport 2015 (se side 138)
Yderligere information: Bo Yde Sørensen, 72 55 99 98.