Aprilsnar: For få fanger i cellerne

Der er pludselig blevet god plads i fængsler og arresthuse. En teknisk justering af kapacitetsgrænsen er baggrunden for den gode nyhed.

Selvom der sidder lige så mange bag lås og slå, som der hele tiden har gjort, mangler der nu fanger til at fylde cellerne ud. Kriminalforsorgen her nemlig besluttet at hæve den såkaldte kapacitetsgrænse til 200 procent.

Grænsen lå tidligere på 96 procent, men nu har den altså fået et lille nyk op af.

Og eftersom belægget i fængsler og arresthuse aktuelt kun ligger på 100 procent, er der plads til dobbelt så mange for at nå op på den nye kapacitetsgrænse.

Det er chef for Kriminalforsorgens underpartnerskab for dobbeltbelæg, Josef Konradsen, som er manden bag den nye løsning.

“Forleden dag da jeg stod ved kaffemaskinen, slog det mig, at vi faktisk kan løse vores pladsproblemer på en nem måde. Vi har gradvist øget kapacitetsgrænsen fra 90 procent til 96 procent. Hvorfor hæver vi den ikke i tråd med de faktiske forhold?” siger han og fortsætter: “Vi har jo længe benyttet os af muligheden for at putte to fanger i hver celle. Når vi nu hæver kapacitetsgrænsen til 200 procent, bliver det normen!”

Eneste minus er måske, at sengen kun er 160 cm lang. Til gengæld har vi fået rutsjebane med i prisen, så der bliver nok kamp om den øverste køje.

Den nye grænse betyder, at der fremover bliver tale om underbelæg, hvis der kun sidder en mand i hver celle: “Det giver god mening, for så bliver man nemt ensom. Og det går jo ikke,” siger ressourcestyringseksperten.

Han oplyser, at Kriminalforsorgen samarbejder med IKEA om nye praktiske løsninger. En af dem er en køjeseng i tre etager.

“Den løsning fungerer rigtigt fint. Eneste minus er måske, at sengen kun er 160 cm lang. Til gengæld har vi fået rutsjebane med i prisen, så der bliver nok kamp om den øverste køje,” siger Josef Konradsen, inden han vender tilbage til sin kaffemaskine.