32 fængsler og arresthuse har 100 procent belægning

Kriminalforsorgens instutioner er overfyldte i øjeblikket. I Vejle Arrest sover to indsatte på værkstedet.

Lige nu sidder der mange flere indsatte bag murene, end der er kapacitet til.

Konkret har 32 fængsler og arresthuse et belæg på over 100 procent, og i gennemsnit ligger belægget for alle Kriminalforsorgens institutioner på 99,8 procent.

Det viser nye tal for kapacitet og belæg i Kriminalforsorgen.

De høje tal er på trods af, at det er politisk bestemt, at belægget for arresthuse maksimalt må ligge på 95 procent, og belægget for fængsler maksimalt må være 96 procent.

De to politiske procentsatser skal sikre, at institutionerne har fleksibilitet til at modtage indsatte akut og løbende renovere og visitere cellerne. Men det kan altså ikke lade sig gøre nu.

En af højdespringerne i forhold til belægget er Vejle Arrest, der har plads til 32 indsatte. Lige nu sidder der 35. Det betyder, at belægningsprocenten ligger på 111.

Ifølge tillidsrepræsentant i Vejle Arrest Jan Bruun er hverdagen i arresthuset kraftigt præget af overbelægget. Både besøgsrum og værksteder er i brug som celler.

”Vi er et nyere arresthus, og vi har derfor flere besøgsrum. Dem har vi fyldt op, og i værkstedet er der etableret dobbeltbelæg. Det er udelukkende personalets opfindsomhed og kreativitet, der løser problemet,” siger han.

Vejle Arrest ligger i Trekantsområdet, og beliggenheden gør, at det er hyppigt brugt af mange politikredse. Men efterhånden er det sjældnere og sjældnere, at de kan hjælpe, når politiet ringer.

”Det er meget frustrerende. Vi vil altid gerne hjælpe, men der ikke går ikke en dag uden, at vi må afvise politiet,” siger Jan Bruun.

Nørre Snede Fængsel ligger på 105 procent
Det er ikke kun mange arresthuse, der melder alt optaget. Flere fængsler har også langt flere indsatte, end det er meningen.

Et af dem er Renbæk Fængsel. Det sønderjyske fængsel har plads til 78 indsatte, men mønstrer 81. Hvilket svarer til 104 procent i belæg.

Ligesom i Vejle Arrest er besøgsrum inddraget til celler. Desuden sidder en del indsatte i isolationsceller, selvom de faktisk burde sidde på en fællesskabsafdeling. Samtidig koster overbelægget kræfter hos fængselsbetjentene. Det siger tillidsrepræsentant Bjarke Knudsen.

”Kollegaerne er ved at være godt møre. I takt med at vi bliver pålagt mere arbejde på grund af personalemangel, skal vi også løbe hurtigere på fængselsgangene, når der sidder for mange indsatte. Det, sammenholdt med at vi er inde i influenzaperioden, gør, at kollegaerne er tyndslidte,” siger Bjarke Knudsen.

Af Kristian Westfall