04.06.2025

Sygefraværet falder til det laveste i 10 år

Der er dog stadig lang vej ned til statens øvrige ansatte.

For andet år i træk er der færre sygedage i Kriminalforsorgen. Tallet lå på 19 dage i 2024 mod 24 dage i 2022. Vi skal tilbage til 2014 for at finde et lavere sygefravær.

Vicedirektør Mik Grüning er – ikke så overraskende – glad for udviklingen: ”Det er meget positivt, at vi er lykkes med at nedbringe sygefraværet, for medarbejdernes helbred er højt prioriteret. Det er ikke en hemmelighed, at vi mangler hænder, og jo lavere sygefravær jo flere er der i det daglige til at løse opgaverne. Det er derfor til gavn for alle.”

Han tror, der er flere årsager til den positive udvikling – blandt andet det nye psykologkorps og forebyggelses- og mæglerkorps og et større fokus på forebyggelse og nedbringelse af sygefravær i alle institutioner.

Nykøbing og Odense
Nykøbing Fængsel topper listen med den største fremgang. Sygefraværet er halveret fra 40 til 22 dage på et år.

Det skyldes dog færre langtidssyge, lyder det fra tillidsrepræsentant Jesper Andersen: ”Vi har desværre stadig et ret højt sygefravær heroppe i Nykøbing. Men tallene ser bedre ud, fordi vi har haft en del langtidssyge, som er blevet sagt op eller kommet tilbage fra sygdom.”

På andenpladsen ligger Odense Arrest. Her spiller flere ting ind, fortæller tillidsrepræsentant Danny Larsen: ”Kort fortalt vil jeg sige, at det er første gang i mine 25 år i Odense Arrest, at vi i løbet af året ikke har haft en langtidssyg og mistet en kollega som følge deraf. Samtidig har vi fået ny ledelse, som har gjort det glimrende. Vi har desuden fået ansat en del nye kollegaer, som bidrager med godt humør og fremmer arbejdsmiljøet”.

Det er meget positivt, at vi er lykkes med at nedbringe sygefraværet.
Mik Grüning, viceområdedirektør i Kriminalforsorgen

Det er ikke alle steder, det går fremad. I den negative ende af statistikken ligger Renbæk Fængsel. Her er sygefraværet øget med seks dage til 29.

Tillidsrepræsentant Bjarke Knudsen tilskriver det en blanding af korttids- og langtidssygdom: ”Vi har haft langtidssyge, der har bukket under efter lang tids skranten på jobbet, og vi har haft travlhed, et utrygt arbejdsmiljø, beordringer og overarbejde hele tiden. Folk har ikke nok fri. Ingen er jo på 37 timer,” siger den sønderjyske tillidsrepræsentant, som ikke er optimistisk for fremtiden: ”Der er ingen udsigt til, at det ændrer sig, uanset hvad man lokalt gør.”

Dobbelt så syge
Selvom sygefraværet i Kriminalforsorgen generelt bevæger sig i den rigtige retning, er der stadig langt ned til statens øvrige medarbejdere, som i gennemsnit er syge cirka 10 dage om året. Fængselsbetjente er altså over dobbelt så meget syge.

Mik Grüning håber at komme endnu længere ned: ”Det er et højt prioriteret fokusområde, og vi ser derfor hele tiden på, hvordan vi kan forbygge og nedbringe sygefraværet yderligere. I den kommende tid arbejder vi blandt andet med resultaterne i den nyligt afsluttede arbejdspladsvurdering, hvor alle ansatte har haft mulighed for at deltage.”

Af Søren Gregersen