15.01.2025

Klassen udgør det første hold fængselsbetjentelever på skolen på Storstrøm Fængsel.

Elev på Storstrøm: “Det giver mening, vi er netop her”

På grund af for lavt optag er skolen på Nykøbing Falster flyttet til Storstrøm Fængsel. Det første hold inden for fængslets mure gør status.

I det lyse lokale med de bare vægge og højt til loftet sidder otte fængselsbetjentelever. Dagens undervisning har handlet om flerårsaftalen og bandepakker. Men noget er anderledes.

Sidst de modtog undervisning, sad eleverne i et andet lokale, cirka tyve kilometer herfra, på skolen i Nykøbing Falster. Nu sidder de som det allerførste hold elever på den nye skole inden for murene på Storstrøm Fængsel.

Modul tre er skudt i gang under helt nye rammer.

Selvom flytningen har medført opstartsproblemer og ekstra sikkerhedsregler, bliver eleverne hurtigt enige om, at det er et godt sted at være.

”Vi er jo vant til at være her, fordi det for de fleste af os er vores arbejdsplads. Nu møder vi vores kollegaer og chefer i kantinen, og det er tydeligt at mærke, de er begyndt at interessere sig for vores skoleforløb. Det får mig til at føle mig mere forbundet med mit kommende arbejdsliv, og det er trygt,” siger eleven Louise.

Der nikkes rundt i lokalet.

Mislykkede planer i Nykøbing Falster
Tilbage i 2021 blev det fra politisk side besluttet at åbne den tredje permanente skole for fængselsbetjentuddannelsen i Nykøbing Falster.

Med fire årlige optag var det målet at tiltrække 100 nye elever hvert år.

Det lykkedes dog kun at oprette tre ud af syv hold, og på halvandet år blev det kun til 22 elever. Derfor besluttede Justitsministeriet i april sidste år at flytte uddannelsen ind på Storstrøm Fængsel.

En beslutning forbundet har bakket op om, ligesom eleverne nu også gør.

”Alternativet havde været meget værre. Mange af os har børn, og det havde gået for meget ud over privatlivet, hvis vi skulle til Birkerød i stedet. Vi valgte jo Nykøbing af en grund,” siger eleven Christine.

”Vi skiller os heller ikke ud på samme måde med vores uniform, som vi gjorde på den gamle skole. Her er det et mere trygt miljø,” tilføjer Louise.

Opstartsproblemer
Selvom lokalet ser indbydende ud, og ideen om at være en fast del af fængslet er god, har der de seneste uger vist sig opstartsproblemer.

”Det er som om, det hele er gået lidt for hurtigt. Lokalet begrænser os, for akustikken er dårlig, og vi mangler gardiner for det skarpe lys. Vi er også bundet til internetstikkene i vægge, fordi her ikke er wi-fi,” siger Louise.

Det nikkes rundt i lokalet. Det er de lavpraktiske ting, der mangler at komme styr på.

På bordene ligger også elevernes alarmer, som de hele tiden skal have på sig. At være inden for murene betyder ekstra sikkerhed, og eleverne må ikke gå frit.

”Alarmerne bipper og forstyrrer undervisningen flere gange dagligt. Derudover har der været en masse rod med sammenfald af bookinger af fængslets faciliteter blandt andet med hallen. Vi skal jo dele med de indsatte, og det er ikke en fed følelse at skulle stå i vejen for dem,” siger eleven Anton.

Selvom det for eleverne er let at nævne flytningens udfordringer, har de langt fra mistet modet.

”Selvom vi er en slags forsøgskaniner, giver det mening, at vi er netop her. Det er jo ikke sådan, det ikke kommer til at køre. Jeg tror på, alt opstart er svær,” siger Louise.

Det midlertidige klasselokale.

Forbedringer på vej
Noget tyder da også på, at livet som fængselsbetjentelev på Storstrøm Fængsel snart bliver nemmere. Klassen har tidligere haft besøg af ledelsen, der ville høre, hvordan forholdene kunne optimeres, og for få minutter siden tikkede der pludselig en mail ind til klassens underviser Lisa Stenger.

”Ledelsen har netop besluttet, at undervisningen skal flyttes fast ud af fængslet og over i personalebygningen,” læser hun højt.

Det har skabt en smule forvirring, men allermest en lettelse rundt i lokalet.

”Det er rart, at vi nu kan se frem til mere frihed og færre alarmer, og samtidig blive ved med at komme vores kollegaer ved,” siger Christine.

Lisa Stenger er også glad for, ledelsen ser ud til at have lyttet.

”Eleverne har været virkelig gode i alt det her. Det har krævet et mentalt overskud, som de uden tvivl har vist at have,” siger hun.

FLERE POP UP-SKOLER
Kriminalforsorgen har som en del af flerårsaftalen fra 2021 løbende åbnet pop up-skoler rundt i landet. Seneste skud på stammen er pop up-skolen på Sønder Omme Fængsel, der åbner 1. januar 2025, og genåbningen af pop up-skolen på Vestre Fængsel, der modtager ansøgninger fra maj næste år.
Af Sille Augustinussen