Ny samarbejdsaftale om driften i Gjilan-fængslet er underskrevet. Her får du et overblik.
Først skulle Gjilan-fængslet åbne i 2023, siden blev det udskudt til 2026. Nu forventes åbningen først i 2027.
Forsinkelsen skyldes den omfattende renovering, som skal til for at bygningerne lever op til danske standarder. Det inkluderer renovering af celler, etablering af besøgslokaler og opførelse af en ny beskæftigelsesafdeling.
Kriminalforsorgen i Danmark og Kosovo har dog underskrevet en samarbejdsaftale, som indeholder konkrete planer for dagligdagen i fængslet. Her får du hjørneflagene:
Bemanding af fængslet
Fængslet skal rumme 300 udvisningsdømte indsatte og vil ved fuld kapacitet kræve mindst 200 fængselsbetjente. Det sikrer en normering på 6,7 betjente per 10 indsatte, hvilket vil være bedre end den nuværende normering i danske fængsler. Der skal derudover ansættes 30 transportbetjente, 30 værkmestre og et endnu ukendt antal civile.
Kosovos fængselssystem skal sikre rekrutteringen af fængselsbetjentene. De skal have gennemført en kosovarisk fængselsbetjentuddannelse, være mindst 21 år og have mindst to års erfaring.
Træning af betjentene
For at arbejde i Gjilan-fængslet skal alle personalegrupper gennemføre og bestå tests og eksaminer, som er udarbejdet af Kriminalforsorgen i Danmark.
Kriminalforsorgen vurderer og godkender, hvem der kan fortsætte fra de indledende tests til det efterfølgende træningsforløb, som finder sted i Gjilan-fængslet. Herefter skal Kriminalforsorgen godkende, om den enkelte kan gå til den endelige eksamen. Betjente der ikke består, skal erstattes af ekstra personale fra Kosovos fængselssystem.
Som fagbladet tidligere har beskrevet, vil der derudover være et seks-måneders efteruddannelsesprogram i Danmark. 20-25 kosovariske fængselsbetjente, som allerede har bestået første træningsprogram og som kan tale engelsk, skal i tre måneder undervises på danske skoler, hvor der vil være særligt fokus på magtanvendelser. De resterende tre måneder vil foregå som sidemandsoplæring blandt kollegaer i Danmark, hvor de skal have otte timers vagter (max 37 timer ugentligt) og ikke indgå i vagtplanen, gå alene på afdelingen eller varetage sagsbehandling.
Hver kosovarisk betjent vil blive tildelt en dansk makker, som vil have en funktion, der ligner en praktikvejleders. Der afsættes i alt 11 dedikerede praktikvejledertimer pr. betjent plus en uddannelsesdag. Makkerne tildeles derudover en mentor.
Lige nu forventes Ringe, Nyborg og Storstrøm Fængsel at skulle modtage kosovariske betjente.
Længe undervejs
I 2021 annoncerede justitsminister Nick Hækkerup (S), at Danmark ville leje 300 fængselspladser i Kosovo. Traktaten blev dog først underskrevet af parlamentet i Kosovo i maj 2024. Aftalen koster Danmark 1,5 milliarder kroner over en tiårig periode. Bag aftalen står regeringen og De Konservative, SF og Dansk Folkeparti.
Det kræves, at de kosovariske ansøgere kan få dansk arbejds- og opholdstilladelse, og at sikkerhedskontrollen af dem er uden anmærkninger. Efter bestået eksamen skal de øjeblikkeligt vende tilbage til Gjilan-fængslet og spille en nøglerolle i efteruddannelsen af det resterende kosovariske personale.
Pilotprojektet skal evalueres af Kriminalforsorgen i Danmark og kan eventuelt gentages herhjemme og i Kosovo.
De 30 værkmestre og 30 transportbetjente skal også uddannes og trænes af Kriminalforsorgen.
De indsattes hverdag og rettigheder
De indsattes hverdag skal så vidt muligt følge danske standarder herunder adgang til beskæftigelse i op til 37 timer om ugen.
Den dansk-udpegede guvernør og den kosovariskudpegede fængselsdirektør skal i samarbejde udarbejde en aktivitetsplan. Indtil videre er det kun konkretiseret, at de indsatte skal tilbydes en
”meningsfuld og brugbar ansættelse”, som understøttes af værkmestrene.
De indsatte skal have adgang til mindst én times frisk luft dagligt, mulighed for at deltage i religiøse aktiviteter og så vidt muligt have aviser og radio tilgængeligt på deres eget sprog.
De indsatte skal kunne modtage besøg i sikre faciliteter efter danske standarder. Det betyder mindst én times besøg én gang om ugen. Indsatte skal også kunne få besøg over flere dage, hvis de pårørende kommer langvejs fra. Al transport er for de pårørendes egen regning. Det er endnu uklart, hvordan de ugentlige besøg skal gennemføres i praksis.
Danske advokater og organisationer skal kunne tilbyde juridisk bistand i Gjilan-fængslet, og de indsatte skal have mulighed for telefonsamtaler på egen regning samt sende post efter danske standarder.
Begår de indsatte ny kriminalitet under afsoning, skal det rapporteres videre til de danske myndigheder.