Siden 1997 har Louise Adrian stået i spidsen for Fangekoret. Nu er hun alvorligt syg, og blev hædret med rørende afskedskoncert og et stort tak fra statsministeren på årets Folkemøde.
Pladsen var fuld fredag eftermiddag foran Folkemødets hovedscene, da statsministeren skulle holde tale. Men det var ikke Mette Frederiksen, der trådte frem på scenen. Det var i stedet Fangekoret.
Statsministeren havde helt ekstraordinært, som en gestus for Fangekorets leder Louise Adrian, valgt at forære taletiden væk.
”Hvis jeg kunne få tre ønsker opfyldt, skulle det ene være, at der måtte findes flere Louiser her i verden,” sagde Mette Frederiksen efter koncerten og fortsatte: ”Vi håber alle, at der fremover vil blive mere plads i fængslerne, til at samfundet kan støtte op om de ansattes arbejde frem mod et bedre liv for de indsatte efter endt afsoning.”
Desværre bliver det uden Louise Adrian. Hun er alvorligt syg. Derfor blev koncerterne på Folkemødet de sidste med hende som leder. Hun har været styrende kraft gennem alle årene, siden hun tog initiativ til koret i Statsfængslet i Vridsløselille tilbage i 1994. Det er blevet til næsten 900 koncerter.
Men nu er det måske slut. Uden Louise Adrian bliver det svært for koret at fortsætte.
Kriminalforsorgens direktør Ina Eliasen mener, at korlederens indsats har været unik: ”Louise Adrian er et menneske drevet af troen på andre mennesker og ønsket om at finde det bedste i alle. Det har hun gjort i mere end 30 år, og hun har skabt noget helt unikt i Fangekoret. Hun har via musikken og sit eget personlige engagement givet håb til uendeligt mange mennesker gennem tiden. Og hun har rørt lige så mange mennesker med de koncerter, hun har stået i spidsen for,” siger hun.
Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen er enig: ”Det, Louise Adrian har skabt, er enestående. Hun har været ansigtet på en menneskelig Kriminalforsorg. En livskraft og et symbol på alt det positive arbejde der udføres hver dag i fængslerne, for at få indsatte på rette fod igen. Jeg var glad for at opleve den sidste koncert. Der sker altid noget særligt, når Louise og Fangekoret går på scenen. Hun fortjener til fulde statsministerens anerkendelse.”
Ingen ord slår til
Hans Andersen fra Fangekoret er meget berørt over situationen og henviser til Lars Lilholts tekst: Der findes ingen ord, ingen ord der helt slår til.
”Det rammer essensen af Louises arbejde gennem næsten 30 år. Louises kærlighed til sit arbejde med de indsatte, sin familie og ikke mindst sin Gud,” siger han.
Louise Adrians drivkraft er ifølge Hans Andersen troen på mennesket bag kriminaliteten; at mennesket kan ændre sig.
”There is a crack in everything, that’s how the light gets in. Lyset kan sive ind gennem fængslets mure og ind i menneskets sind. At opleve indsatte – som ellers betegnes som mordere, voldsparate og uden for rækkevidde – skråle med på alt fra salmer til Adele og Walt Disney, er en betagende oplevelse. At sang kan nå ind til alle, er Louise et helt konkret bevis på. Hun er en oase i den håbløse og trivielle hverdag. Ingen behøver at være jaloux på Louise og den varme og kærlighed, hun møder hos fangerne. For der er ikke noget at måle sig op imod,” siger Hans Andersen.
MINDEFOND FOR LOUISE ADRIAN
Der arbejdes på at lave en mindefond for Louise Adrian, som skal støtte resocialiseringsarbejdet igennem musik med indsatte og løsladte. Hvis man ønsker at donere et beløb, kan pengene indsættes på Fangekorets MobilePay 64428 eller konto: 5501 6877650179.