15.01.2025

Fængselsbetjente i øst kan snart beordres på udlån på tværs af hele området

Områdeledelsen vil med ny udligningsplan udlåne kollegaer på tværs af alle institutioner øst for Storebælt. Det vækker bekymring hos fællestillidsrepræsentanterne. 

For at udligne personalemanglen i øst har områdeledelsen vedtaget, at samtlige fængselsbetjente i Område Øst fra det nye år kan beordres på udlån på tværs af områdets institutioner uanset regime.

Tidligere kunne beordringen kun ske inden for de gamle områders grænser – det vil sige Sjælland og Hovedstaden – men nu risikerer medarbejdere altså længere rejsetid.

Udlånet skal så vidt muligt ske frivilligt, men fællestillidsrepræsentanterne, Nina Odgaard og David Jensen, forventer beordring vil blive nødvendigt og medføre store konsekvenser.

”Vi har allerede haft en del beordret udlån, og her har flere af mine kollegaer sagt: ’Når det bliver min tur, så stopper jeg!’ Det tror jeg, vi kommer til at se mere af nu,” siger Nina Odgaard.

“Det vil give en knude i maven”
Begge fællestillidsrepræsentanter er enige om, at en udligning er en god idé, og at der er kollegaer, som er glade for de ekstra kørepenge.

Det skal bare ske frivilligt.

”Beordring vil slet ikke kunne undgås, og det vil give en knude i maven på de fleste af mine kollegaer aldrig at være sikker på, hvor og hvornår de skal arbejde. Det vil være en kæmpe indgriben i deres hverdag,” siger David Jensen.

Han og Nina Odgaard fremhæver, at vagttyperne på tværs af området ikke ligner hinanden én til én, og at mange kollegaer derfor vil få ødelagt rammerne for deres arbejdstid, som de har fået opbygget på deres faste arbejdsplads. Derudover vil de miste følelsen af at være en del af et sammentømret team.

”Hvis man gik ud og spurgte folk: ’Hvad vil du helst? Knokle røven ud af bukserne på dit eget tjenestested eller udlånes?’ Så vil de fleste blive der, hvor de er trygge,” siger David Jensen.

Hvis man gik ud og spurgte folk: ’Hvad vil du helst? Knokle røven ud af bukserne på dit eget tjenestested eller udlånes?’ Så vil de fleste blive der, hvor de er trygge.
David Jensen, fællestillidsrepræsentant

”Vi kan jo håbe, det ikke bliver så omfattende, men vores kollegaers frygt skal tages alvorligt,” tilføjer Nina Odgaard.

Det er viceområdedirektør for Område Øst, Lea Bryld, enig i. Hun forventer dog ikke, den nye udligningsplan vil betyde flere beordrede udlån, end der sker i dag.

”Vi anerkender, at det kan være en udfordring for den enkelte at skulle udlånes til en anden institution, end man plejer. Men vi gennemfører personaleudligningen for at fordele arbejdsbyrden mere ligeligt i hele Kriminalforsorgen Øst og skabe en bedre balance,” siger hun.

Hun pointerer samtidig, at fastholdelse har høj prioritet i Kriminalforsorgen, og at ledelsen med udligningsplanen netop håber på en bedre fastholdelse på de særligt pressede institutioner.

”Vi anerkender fuldt ud, at det kan være udfordrende for den enkelte udlånte medarbejder på den pågældende dag. Hvis et udlån betyder, at man har længere transporttid end normalt, vil rejsetiden blive trukket fra som arbejdstid, således at den samlede månedsnorm ikke forøges,” siger hun.

Forskellige regimer
Udlånet vil også ske på tværs af regimer. David Jensen og Nina Odgaard forventer, at der særligt skal udlånes betjente fra Jyderup og Herstedvester til Vestre Fængsel.

”Der er stor forskel på de indsatte på en lukket afdeling, der typisk vil have accepteret hverdagen mere end dem, der i lang tid har ventet i uvished på Vestre. De er mere udadreagerende og har brug for en anden slags dialog. Det kan derfor være en omvæltning at skifte mellem regimer,” siger Nina Odgaard.

”I sidste ende vil det her gå ud over relationsarbejdet, som jo unægteligt hænger sammen med den dynamiske sikkerhed, der vil tage skade,” tilføjer hun.

Det er Lea Bryld uenig i: ”Vi ønsker en større fleksibilitet, men regner ikke med, at antallet af udlån på tværs af de to sammenlagte områder bliver væsentligt højere, end det er i dag, hvor det er cirka 15-20 betjente om måneden fordelt på ca. 750 uniformerede medarbejdere i Område Øst,” siger hun.

Områdeledelsen lægger i sit materiale op til en øget opmærksomhed på modtagelsen af de udlånte kollegaer. Her nævnes eksempelvis såkaldte ’buddies’, faste kontaktpersoner og opfølgningsmøder med den ansvarlige leder.

”Det kræver en oplæring ved hvert eneste udlån, for ingen steder er ens. Spørgsmålet er, hvor længe man har overskud til hele tiden at tage sig af nye kollegaer. De har jo også deres elever. Der er selvfølgelig kollegaer, der synes, det er fedt, men vi har kunnet se på Storstrøm de seneste år, at man bliver træt af det på et tidspunkt,” siger Nina Odgaard.

Det er ikke vores forventning, at udlånet vil have et omfang, som vil slide på det oplærende personale.
Lea Bryld, viceområdedirektør for Område Øst i Kriminalforsorgen

Lea Bryld er dog ikke bekymret: ”Det er ikke vores forventning, at udlånet vil have et omfang, som vil slide på det oplærende personale. Vi forventer derimod, at det modtagende personale vil være glade for at modtage hjælp til at få vagtplanen til at gå op.”

Ønske om vederlag
David Jensen og Nina Odgaard er langt fra tilfredse med aftalen og har derfor sendt et ønske til områdeledelsen.

”Det her er på alle måder en rigtig dårlig ledelsesbeslutning, men nu hvor den er taget, synes vi, de udlånte betjente som det mindste skal have et økonomisk vederlag – og her er 1.000 kroner at gøre grin med folk,” afrunder David Jensen.

Det ser dog ikke ud til, der kommer et økonomisk skulderklap.

”Der er ikke for nuværende planer om en konkret aftale om økonomisk vederlag ved udlån. Men de medarbejdere, som udviser fleksibilitet og frivilligt siger ja til at lade sig udlåne, har mulighed for at rejse dette ved de årlige Ny Løn-forhandlinger,” siger Lea Bryld.

Af Sille Augustinussen