Fængselsforbundets undersøgelse viser, at hver tredje elev mener, han eller hun bare dækker vagter.
Uddannelserne til fængselsbetjent, transportbetjent og værkmester bygger i høj grad på, at eleverne tilegner sig faglige kompetencer i løbet af deres praktik. I det lys er det bekymrende, at mange oplever, at de bare er på arbejde.
Fængselsforbundet har udsendt et spørgeskema, som 152 elever har besvaret. Her er 35 procent enige i, at de kun dækker vagter på praktikstedet, og at der ikke er fokus på deres uddannelse. Desuden er 30 procent delvist enige i udsagnet.
Se undersøgelsens resultater her.
Resultatet foruroliger forbundssekretær Henrik Thøgersen: ”Undersøgelsen viser, at eleverne ofte føler, at den praktiske oplæring ikke lever op til de nødvendige standarder. Det er slet ikke godt nok. Ideen er selvfølgelig, at man får viden og kompetencer i praktiktiden,” siger han.
Den store andel af elever og manglen på erfarent personale på nogle uddannelsesinstitutioner er ifølge Henrik Thøgersen et stort problem.
”En væsentlig årsag er, at man udstationerer det faste personale til andre institutioner for at gøre plads til elever på uddannelsesinstitutionerne – et problem, der er særlig tydeligt i område Vest.”
Problemstillingen kommer også til udtryk i undersøgelsens kommentarfelt. Her skriver mange, at de arbejder for meget med andre elever.
”Det er elever, som oplærer elever,” skriver en elev for eksempel. Henrik Thøgersen mener, at problemet kan mindskes, hvis man inddrager større arresthuse til uddannelsesinstitutioner.
”På den måde kan vi aflaste de nuværende betingelser og skabe et mere bæredygtigt og kvalitetsrigtigt læringsmiljø for vores kommende kollegaer. Dette vil også sikre, at praktikvejlederne kan udføre deres arbejde ordentligt, så de fortsat har lyst til at være en del af uddannelsen.”
Vi har spurgt Kriminalforsorgens områdechefer for HR, hvad de gør for at sikre, at der er tilstrækkeligt med erfarent personale – herunder praktikvejledere – på alle praktiksteder.
Anne Barrit Sørensen og Hanne Dahlerup svarer: ”Praktikvejlederne spiller en afgørende rolle. Derfor gør vi os løbende tanker om ordningen og forsøger at sikre, at der er tilstrækkeligt med praktikvejledere på vores uddannelsesinstitutioner. Der lægges desuden et meget stort arbejde i at tilrettelægge vagter på en måde, der tilgodeser elevopgaven i praktikken. Eleverne har alle en primær vejleder på deres institution, og når de kommer i 2. års praktik, får de en sekundær vejleder.”
HOVEDRESULTATER
Fængselsforbundets undersøgelse er besvaret af 152 elever; både fængselsbetjente, transportbetjente og værkmestre. Hovedparten siger, at de er glade for, at de valgte jobbet, men tilfredsheden med jobbet er højere end med selve uddannelsen. Eleverne oplever, der er for lidt faglig læring i praktiktiden, de savner bedre sammenhæng mellem teori og praksis, og de synes, at de arbejder for meget med andre elever.
Kobling mellem teori og praksis
I spørgeskemaet kritiserer eleverne også, at der mangler kobling mellem den teori, som de lærer på skolen, og den praktiske virkelighed.
”Undervisningen er meget ligegyldig til tider. De underviser os mere i, hvordan fængslerne burde være – ikke hvordan de er,” kommenterer en elev for eksempel.
En anden skriver: ”Der er stor forskel på, hvordan skolen gør tingene, og hvad der fungerer i virkeligheden”.
Undersøgelsen viser derfor, at der er brug for at styrke koblingen mellem teori og praksis, mener Henrik Thøgersen.
”Det er vigtigt at fokusere på at skabe en bedre integration mellem praktisk og teoretisk undervisning og samtidig forbedre de ressourcer, der er tilgængelige under uddannelsen, herunder flere praktikvejledere,” siger han.
Tager kritikken alvorlig
Chef for koncern uddannelse Anders Berthelsen Carlsbæk tager elevernes kritik meget alvorlig.
”Det er højt prioriteret, at vores uddannelse og praktikforløb fungerer. Hjørnestenen i vores uddannelser er, at der veksles mellem skole- og praktikperioder. Det er derfor vigtigt, at eleverne kan se, at det, de lærer i skolen, hænger sammen med det, de skal arbejde med.”
Han peger på, at målet med de nye uddannelser i 2023 netop var at styrke koblingen mellem skole og praktik. Og nævner eksempler som scenarietræning med skuespillere som en del af skoleundervisningen, introperioder i starten af uddannelse og en længere sidemandsperiode.
”Både jobbet og uddannelsen som fængselsbetjent, transportbetjent og værkmester udvikles og forandres konstant. Derfor søger vi hele tiden at sikre kvalitet og relevans gennem løbende evalueringer af både skole og praktik,” siger uddannelseschefen.