17.03.2025

Hver uge kan 63 indsatte få besøg i det nye besøgshus, der nu ligger udenfor murene.

Besøget er blevet mere trygt på Søbysøgård Fængsel

Fængslet på Midtfyn har fået nyt besøgshus uden for fængslets mure til glæde for både ansatte og pårørende.

Kasserne fra IKEA er blevet leveret i går, og ligger klar i modtagelsen. Senere i dag skal gangmanden samle de nye møbler. Snart ankommer sodavandsmaskine og en omgang DVD’er. Der mangler bare nogle besøgende.

Søbysøgård Fængsels åbne afdeling har fået nyt besøgshus uden for murene, og alle besøg er derfor flyttet ud af afdelingerne. En længe ventet opgradering, hvis du spørger fængslets tillidsrepræsentant Richard.

”Vi var nået til et punkt, hvor vi ikke længere havde tilstrækkelig kontrol med besøgene inde på afdelingerne. Herude kan vi igen skabe bedre betingelser og tryggere rammer for de pårørende.”

Brug for mere kontrol
Det nye besøgshus åbnede i december, og har to børnerum, syv almindelige besøgsrum, et køkken og to bad. Der er åbent hver torsdag mellem klokken 15.30-18.30 og i weekenden tre gange to og en halv time. Hver uge kan i alt 63 indsatte få besøg.

Tidligere foregik besøgene inde på de åbne afdelinger.

”Vi var begyndt at modtage flere henvendelser fra pårørende, der ikke følte sig trygge under deres besøg. Miljøet er simpelthen blevet for hårdt herinde,” siger Richard.

”Det viser sig blandt andet ved, at vi har problemer med meget ketamin og puffbars med euforiserende stoffer i omløb. Det dur jo ikke, at vi får børn på besøg, der møder fars tydeligt påvirkede venner,” tilføjer han.

Førhen var der en bred konsensus om, at der ikke blev røget hash under besøg. Den aftale er ifølge Richard røget lidt i vasken.

”Oven i det har vi fået flere psykiske sårbare, fordi fodlænken er blevet mere tilgængelig, og klientellet af de indsatte derfor er blevet mere hårdt. Vi har desuden generelt store udfordringer med posteringen, som gjorde det umuligt for os at have den nødvendige kontrol over sikkerheden. Vi har simpelthen brug for flere hænder og flere timer. Med det nye hus har vi gjort besøgene mere sikre,” siger han.

Udover fængselsbetjentene har Søbysøgårds børneansvarlige en vigtig funktion i det nye besøgshus.

En ekstra opgave
De fleste ting i besøgshuset er efterhånden på plads, men ned langs gangen er der stadig ikke så meget at kigge på.

”Her er temmelig sterilt,” som Almir selv siger, da han viser rundt. Han er fængselsbetjent på Søby, og havde vagten på åbningsdagen.

”Det gik rigtig godt, og vi har fået mange positive tilbagemeldinger, både fra ansatte og pårørende, siden vi rykkede herover. Her er mere rent og mere værdigt at være med familien.”

”Men vi er også bevidste om, at det her er en ekstraopgave for personalet, fordi vi i modsætningen til før, da besøgene var på afdelingerne, er mere låst herovre i weekenderne,” siger han.

Derfor har det også været et krav fra de ansatte at få posteret timer til en besøgsvagt hver torsdag.

”Det er en nødvendighed, for at vi overhovedet kan drifte. Men vi har heller ikke kunne gøre det uden de indsatte. De skal have stor ros for den måde, de har taget imod det hele på,” tilføjer Richard.

Færre timer ad gangen
Det nye hus har betydet færre besøgstimer til hver enkelt indsat.

Efter rundvisning i det nye besøgshus møder vi tre indsatte i køkkenet på afdeling B. To af dem har haft besøg for nylig.

”Det er jo noget lort, at vi har færre timer. Det er blevet mere besværligt for min familie, der kommer langvejs fra. Før kunne børnene rende rundt og lege med hinanden, og jeg kunne vise min celle frem,” siger den ene.

Tillidsrepræsentanten kan godt forstå hans frustration.

”Men er I ikke enige i, at det er en fordel, at jeres børn ikke skal rende rundt i hashlugt, og møde en indsat, der er helt skæv i hovedet?”

”Jo, det kan der være noget om… På den måde giver det nye hus mening. Der er bare så kedeligt derovre,” svarer den indsatte Richard.

Det bliver de hurtigt enige om. Men det er der råd for.

For Richard, Almir og resten af fængslets personale er det generelt vigtigt at lytte til de indsattes input til besøgshuset.

”Det er jo deres sted. Vi lytter derfor også til, når de kommer med ønsker eller idéer til arrangementer eller eksempelvis udsmykning. Vi har allerede en lang liste med ting, vi skal have sørget for. Forhåbentlig kan vi også få de indsatte til at male på væggene til sommer,” afslutter Richard.

Af Sille Augustinussen