04.06.2025

Arresthuset med det gode arbejdsmiljø

Godt samarbejde, lavt sygefravær og pragmatiske løsninger. Fagbladet besøger ét af landets største arresthuse.

Arresthuset i Kolding er en god arbejdsplads, er ikke blot en løs og udokumenteret påstand. Det sydøstjyske arresthus har faktisk papir på, at det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er i top.

Det blev nemlig resultatet af et uanmeldt besøg fra Arbejdstilsynet, der med tættekam gennemgik huset fra kælder til kvist og i en efterfølgende rapport fandt hele fem grønne smileys frem, som bevis på at forholdene var i orden.

”Men hvad der er endnu vigtigere, så afspejler Arbejdstilsynets rapport kollegaernes erfaring og holdning,” fortæller tillidsrepræsentant Tina Hymøller.

Det stående møde
Hun fremhæver blandt andet den uformelle og smidige måde, mange problemer løses på til daglig. For eksempel mødes alle betjente mindst tre gange i døgnet – morgen, middag og sent eftermiddag – til en slags briefing for at holde hinanden ajour med ”hvad der rører sig” – om der er opstået problemer, der kræver en løsning.

På den måde får betjentene en hurtig og nem adgang til alle relevante informationer uden at spilde tiden med overflødige diskussioner.

Alle er velkomne til at byde ind med forslag og kommentarer, og det korte møde – ti minutter eller deromkring – foregår altid stående: ”Det medvirker til at gøre mødet effektivt, selvom der bestemt også er plads til et smil eller en humoristisk bemærkning,” siger Tina Hymøller.

At blive anerkendt
Den dag fagbladet lagde vejen forbi, var mødet klokken 13 netop gået i gang.

En indsat havde netop fået dom, og det blev oplyst, man ikke havde observeret bekymrende adfærd hos den pågældende.

En anden indsat havde været aggressiv, og derfor flyttet til en anden etage, hvilket han højlydt havde protesteret imod.

En kollega havde efterfølgende haft held – og dygtighed – til at få skabt en fornuftig dialog, så den indsatte faldt til ro.

For indsatsen indkasserede betjenten anerkendende kommentarer fra kollegaer og enhedslederen. Efter et par yderligere punkter og ønsket om god weekend sluttede mødet.

Særlige indsatte
Tidligere var arresthuset et såkaldt sikkerhedsarresthus, men er nu placeret som et kategori 3 hus.

”Men det betyder absolut ikke, at vi kun har nemme indsatte, sådan som man måske kunne tro. Vi modtager problematiske indsatte fra mindre arresthuse og afsonere fra åbne anstalter som er flyttet på grund af uacceptabel adfærd,” siger Tina Hymøller.

Nogle har afsonet så længe, at de har mulighed for ledsaget udgang: ”Og da vi nu engang kun er det antal kollegaer, vi er, kan det være en udfordring af få vagtplanen til at gå op, når en kollega er ude af huset på udgang. Men med god vilje – og ikke mindst som følge af det gode samarbejde – er det indtil videre lykkedes,” fortæller tillidsrepræsentanten.

Sammen med en lille håndfuld andre større arresthuse er Kolding udvalgt til at have kvindelige varetægtsarrestanter.

”Og det er velbeskrevet, at netop den gruppe indsatte risikerer at blive udsat for pres og anden uacceptabel adfærd. Det er vi meget opmærksomme på, og vi gør os umage med at
beskytte dem, blandt andet i form af særlige regler og begrænsninger for fællesskab.”

”Men det hører også med, at vi griber ind, hvis vi observerer, at kvinderne så at sige spiller op til mandlige indsatte på en måde, vi ikke kan acceptere.”

Blandt gode kollegaer
Arresten er normeret til 56 pladser, men som mange andre steder er det helt normalt med overbelægning. Det betyder, at nogle enkeltceller er gjort til dobbeltceller.

Ikke den bedste løsning, men det er den mulighed, der er.

Det høje belæg kræver ofte kreative løsninger med at flytte problematiske indsatte rundt i huset, eller for den sags skyld overføre dem til andre arresthuse.

Det går der tid med, og det gør der også med, hvad Tina Hymøller og hendes kollegaer betegner som overflødigt bureaukrati: ”Men heldigvis har vi en god ledelse, der lytter til
fornuftige argumenter, og så arbejder vi ud fra en fælles forståelse og fortolkning – også af de uskrevne regler. Uden dem kunne huset ikke fungere,” fortæller Tina Hymøller.

”Men når vi har en god arbejdsplads – med et meget lavt sygefravær – skyldes det først og fremmest et godt kollegialt sammenhold, vi også har glæde af uden for ringmuren, hvor vi mødes i private sammenhænge,” tilføjer Tina Hymøller.

Af Preben Lund