Alenevagten - en gyser af Søren Pape

Der er så få betjente på vagt i Kriminalforsorgen, at mange bliver nødt til at arbejde alene. Men det er farligt og opslidende som fængselsbetjent at være alene på vagt. Fængselsforbundet ønsker at alenearbejdet reduceres. Efterårets forhandlinger om Kriminalforsorgens økonomi bliver en ren gyser.


Gennem de seneste 10 år er problemet med alenevagter i fængslerne blevet påpeget mange gange af Arbejdstilsynet. Politikerne ønsker at begrænse omfanget af alenevagter, og har skrevet det ind i de to seneste aftaler for Kriminalforsorgen.

 

Alligevel anvendes alenevagter fortsat i vidt omfang. I løbet af de seneste 3 år er andelen af alenevagter i den samlede postbesættelse steget fra 2,8 procent i 2014 til 4,3 procent i 2016.

 

Hver tredje fængselsbetjent anser alenevagter som så stort et problem, at de overvejer at skifte job. Det viser en spørgeskemaundersøgelse. Hver fjerde svarer, at de har haft alenevagter inden for den seneste arbejdsmåned.

 

Ifølge eksperter øger alenearbejde risikoen for belastningsreaktioner som PTSD og depression.

 

 

Trine Bramsen (S) har spurgt justitsministeren, hvorfor alenevagternes andel stiger, når det politiske ønske er det modsatte. Ministeren svarer, at alenearbejde ikke er et problem.

 

Læs mere her.