Træning af ny magtteknik giver muligvis varige nakkesmerter

Flere betjente har oplevet smerter og ubehag efter et konfliktløsningskursus, hvor der trænes intenst i en ny magtanvendelsesteknik.

Det skulle være en blid metode, men et greb på konfliktløsningskurset, der læres lige nu af fængselsbetjente landet over, går alligevel hårdt udover nakke og skuldre – i hvert fald når det gentages igen og igen. Det oplever fængselsbetjente, der har deltaget i Kriminalforsorgens introdag til nye magtanvendelsesteknikker.

Grebet kaldes en kontrolleret nedtagning. Og ifølge Fængselsfunktionærens oplysninger har der altså været en række skader med at øve teknikken på hinanden.En af betjentene, som ønsker at være anonym i fagbladet, forklarer, at hun har efter kurset har oplevet tiltagende smerter i nakke og skuldre, og at hun fjorten dage senere måtte sygemeldes efter ordre fra sin fysioterapeut og læge.

”Jeg fik konstateret en begyndende diskusprolaps i nogle af de øverste nakkehvirvler på trods af, at jeg ikke har tidligere har haft den slags problemer,” siger fængselsbetjenten.

Hun er ikke i tvivl om, at de gentagne øvelser med grebet til introdagen er årsagen.

På samme måde kender tillidsrepræsentant Nina Odgaard fra Jyderup Fængsel til flere kollegaer, der efter introdagen har oplevet nakkeskader: ”En af mine kollegaer har fået piskesmældslignende symptomer efter kurset,” siger hun.

Hun understreger – trods mistanken om varige mén – at hun og mange andre overordnet set er rigtig glade for kurset.

Instruktører er overraskede
Fængselsbetjent Bjørn Johansen har undervist i det nye greb siden opstarten på kurset i januar. Han hørte først om nakkeproblemerne i sidste uge, da der blev spurgt til dem af en kursist. Og selvom han ved, at folk er kommet til skade under træningen, har han svært ved at tro, at netop nakkeskaderne skulle komme derfra.

”Vi har haft få skader som et trykket ribben, en flækket læbe og nogle der stødte hovederne sammen. Den slags sker jo. Men det er nyt for mig, at træningen af teknikken i sig selv, skulle skade kollegaerne,” siger han.

Ifølge en anden instruktør, fængselsbetjent Joen Hviid Jensen, sker der oftest skader, når træningen bliver heftig. Derfor ser han det som en af instruktørernes vigtigste opgaver at få folk til at gå langsomt frem, og ikke leve sig alt for meget ind i situationen.

”Nogle er gode til styre sig, når det bliver intens, og andre ikke helt så gode, men vi prøver virkelig at fortælle folk, at det er vigtigt at sætte tempoet ned,” siger han.

Det er også ny viden for ham, at der skulle være nakke- og skulderskader forbundet med træningen af den kontrollerede nedtagning, men han understreger, at han og de andre instruktører meget gerne vil høre fra de folk, der oplever generne.

”Vi vil selvfølgelig gerne vide mere om det, for selvom man gerne må være øm i musklerne efter træningen, er det selvfølgelig ikke meningen, at man skal komme til skade,” siger Jon Hvid Jensen.

Samme budskab lyder fra Morten Gents fra Kriminalforsorgen Uddannelsescenter, der er koordinator for teamet, der arbejder med konflikthåndtering, sikkerhed og fysisk træning. Han taler løbende med instruktørerne, men har heller ikke hørt om nakkeskaderne før for et par dage siden.

”Det er enormt vigtigt, at man anmelder det til instruktøren og nærmeste leder, hvis man efterfølgende oplever skader. På den måde kan vi se, hvis der er mønstre i de skader, der opstår,” siger han og fortsætter: ”Vi er meget opmærksomme på potentielle skader på netop nakke og skuldre, da konceptet der trænes i netop er hovedkontrol. Det ved jeg, at instruktørerne også er. Billedet indtil nu har dog været meget få skader samlet set, når man tager med, at vi har haft et sted mellem 2.500 og 3.000 betjente igennem de sidste to måneder.”

Af Kristian Westfall