17.04.2024

Reportage fra Kærshovedgård: “Vi har jo skulle nulstille os selv, og se det hele med andre øjne”

Hverdagen på Kærshovedgård er blevet meget anderledes efter afviste asylansøgere rykkede ind i det åbne fængsel.

Det kom bag på de fleste – og ikke mindst Kærshovedgårds medarbejdere – da integrationsminister Inger Støjberg (V) bramfrit bekendtgjorde på tv, at det midtjyske fængsel ikke længere skulle rumme almindelige afsonere, men i stedet fungere som udrejsecenter for udviste og afviste asylansøgere.

Ministeren har siden beklaget den knap så elegante håndtering. Også over for Fængselsforbundets tillidsrepræsentant på tjenestestedet, Ronnie Gram. Han fik en personlig undskyldning, da ministeren for nylig var på fængslets matrikel.

Selvsamme Ronnie Gram tager imod fagbladet ved hovedbygningen på den tidligere herregård.

Inden for i betjentstuen vidner videoskærmene om lav aktivitet. Ifølge fængselsbetjent Verner Lübker er der kun 17 personer indlogeret, selvom der i al hast blev gjort plads til 350 efter ministerens udmelding.

Hastværket gav stor usikkerhed blandt betjentene om, hvordan transformationen fra fængsel til udrejsecenter skulle løbe af stablen.

”Der har været mange frustrationer blandt kollegaerne på grund af den store uvished. Vi har jo skulle nulstille os selv, og se det hele med andre øjne. Det har været svært for nogle,” siger Verner Lübker.

IMG_5330 - Kopi

Verner Lübker er en af de fængselsbetjente, der har skulle omstille sig til den nye virkelighed på Kærshovedgård.

Ifølge Ronnie Gram har det derfor også været en fordel, at de nye beboere er kommet drypvis.

”Hverdagen kører fint, og det har helt klart været godt, at de er kommet få i antal, så alle har kunne vænne sig til den nye situation,” siger han, og fortsætter: ”Ingen kunne sige, i hvilket tempo det hele skulle ske. Men der har været en positiv tilgang fra personalet,” siger tillidsrepræsentanten.

Små og store ændringer
Der er også sket en række ændringer i hverdagen efter fængslet fik status af udrejsecenter.

Først og fremmest er de indsatte ikke indsatte mere – de er beboere. Det vil sige, at de kan komme og gå som de vil, men de har det, der hedder opholdspligt. Det vil sige, at beboerne som udgangspunkt skal overnatte på centeret.

”Det med at de indsatte er beboere, og at cellerne er værelser, skal man lige vænne sig til at sige,” siger Ronnie Gram med et smil.

Men det er langt fra det eneste. Der er en gul linje på asfalten uden for vagtstuen. Da Kærshovedgård var fængsel måtte de indsatte ikke overskride den. Det må beboerne gerne. Ifølge Verner Lübker gibber det stadig i de fleste betjente, når en beboer spankulerer over på den anden side.

”Man skal lige til at sige noget, men så holder man sig tilbage,” siger Verner Lübker, der har været 36 år i Kriminalforsorgen.

Lokal restaurant yder tolkebistand
Der er forskellige nationaliteter blandt beboerne for eksempel afghanere, irakere og kinesere. En del har været i Danmark i mange år, og fængselsbetjentene kommunikerer på dansk eller engelsk med de fleste. Men ikke med alle, hvilket har gjort at betjentene i mange tilfælde må improvisere.

”Vi har haft problemer med at kommunikere med en kinesisk mand, vi har siddende. Så ringede vi til den lokale kinesiske restaurant, og fik en der fra til at oversætte. Det fungerede fint,” siger Verner Lübker.

En anden konsekvens ved de nylige forandringer er, at produktionen på værkstederne på Kærshovedgård lukker ned og fortsætter på Nørre Snede.

”Produktionen har virkelig fungeret godt, så vi håber, at det kan fortsætte på samme måde i Nørre Snede,” siger Ronnie Gram.

Stille og en smule trist
Der trisser en flok katte rundt i forårssolen ved bygningen, der huser de 17 beboere. Inden for er der helt stille, selvom det er et stykke op af formiddagen.

”De fleste holder sig meget på deres værelser, hvor de sidder og venter. Der er ikke fjernsyn på værelserne. De er blevet pillet ned og stillet til opmagasinering,” siger Ronnie Gram.

Til gengæld er der fine køkkenfaciliteter, som de tidligere indsatte brugte. Men de nye beboere må ikke selv lave mad.

”Maden bliver bragt udefra og udleveret fra det gamle afdelingskontor tre gange om dagen. Der skal selvfølgelig tages nogle hensyn til svinekød for eksempel, men det fungerer OK som en midlertidig løsning.”

Uden for har kattene samlet sig under et vindue, som en beboer har åbnet. Han vinker afværgende mod at blive fotograferet, og trækker gardinet for. Før vi går tilbage mod parkeringspladsen runder vi fodboldbanen, der ligger længst væk fra vagtstuen. Her er der planer om at udvide kapaciteten med barakker til flere afviste asylansøgere – helt op til 600 personer i alt.

På fængslets fodboldbane skal der etableres barakker til flere afviste asylansøgere.

På fængslets fodboldbane skal der etableres barakker til flere afviste asylansøgere.

Det virker lidt ejendommeligt med en kraftig udvidelse, som vi står der på en nærmest forladt matrikel. Men det passer godt med den nye virkelighed på Kærshovedgård, der på mange måder er uforudsigelig.

Af Kristian Westfall