Fængselsbetjente skaber ro og velvære med nåle

I Køge Arrest kan de indsatte få prikket nåle i ørerne i stedet for at få en sovepille. Og selvom fagpersoner mundhugges om effekten, er der ingen tvivl blandt betjentene om, at øre-akupunkturen virker.

Fem tynde nåle i hvert øre i 45 minutter. Sådan hjælper nogle fængselsbetjente i Køge Arrest indsatte med at håndtere angst, stress og søvnløshed.

Metoden, der hedder NADA, er øreakupunktur og baseret på traditionel kinesisk medicin. I Kriminalforsorgen er metoden især brugt til misbrugsbehandling. Men nu er den også tilgængelig for andre indsatte, der trænger til hjælp med at håndtere den krise, det er at komme i fængsel.

Og ifølge fængselsbetjent Maja Rasmussen, som er en af de fire uniformerede i Køge Arrest, der er uddannet i at bruge NADA, er virkningen af den alternative behandling ikke til at tage fejl af.

“Det har en fantastisk effekt. Når indsatte kommer her er de ofte i krise, stressede og har diagnoser, der gør det svært, men med NADA har jeg mange gange oplevet, at indsatte bliver resettet og får en rolig nat, og har ikke tankemylder,” siger hun.

Øreakupunkturen kræver ikke noget særligt af den indsatte, andet end at blive prikket i fem punkter. Og så sidde stille i tre kvarter, hvilket de fleste godt kan klare.

“Behandlingen er nonverbal og ikke baseret på nogle særlige informationer om den indsatte, men ofte taler vi med de indsatte bagefter, og jeg har kun oplevet at indsatte er glade for effekten,” siger Maja Rasmussen.

Vigtigt døgnet rundt
Ifølge sygeplejerske i Køge Arrest, Maria Durhuus, er den alternative behandling med nåle ret populær blandt de indsatte. Hun udfører også selv behandlingen, men er kun i arresten i dagtimerne, så det er en kæmpe fordel, at flere betjente kan teknikken. Det rygtes nemlig hurtigt, at akupunkturen har en afslappende effekt, som mange indsatte især søger efter i døgnets sidste timer.

“Angst og uro kommer jo ofte om aftenen, når døren lukkes, og derfor er det rigtig vigtigt, at betjentene kan tilbyde en hjælp, også efter jeg er gået hjem. Sovemedicin er afhængighedsskabende, men med NADA skaber vi et rum for at mærke efter. Nogle tror vi putter noget i nålene, fordi de lige pludselig slapper helt af og falder i søvn,” siger Maria Durhuus.

Sovemedicin var standard tidligere
Der ligger ingen klar statistik på effekten af behandlingen, og det har i nogle sammenhænge affødt kritik af den alternative tilgang. Men både Maja Rasmussen og Maria Durhuus er overbeviste om effekten – også på medicinforbruget.

“Det er min klare fornemmelse, at vi hindrer yderligere medicinering – især når det gælder sovemedicin og indsatte med for eksempel ADHD. Før var det standard at udlevere sovemedicin til nye indsatte, nu er det NADA,” siger sygeplejerske.

Af Kristian Westfall